‘Even’ klussen bestaat niet

De laatste twee weken ben ik aan het verhuizen en mondiaal krimpende communicatiebudgetten noopten mij dit ‘zelf’ te doen. Zelf in de zin van: met alle vrienden die ik heb en niet met een handje verhuizers  die alles inpakken, versjouwen, in zeecontainers stoppen (da’s het enige groot genoeg voor mijn boeken) en elders weer uitpakken. Voor het kluswerk had ik gelukkig wel een vakman: de onvolprezen HB trok een week in mijn nieuwe huis in om elke vierkante centimeter te stucen, sauzen en/of aflakken. Voor het grote schuur- en schoonmaakwerk was eerder een ploeg meiden aangetrokken. Maar het werk was zelfs te veel voor vakman HB en ik zit met een lijst aan klusjes die ik ‘makkelijk zelf kan doen’. Tuurlijk. Als ik er maar de tijd voor neem.

Het genot van greepjes

Zo kon ik makkelijk de keukenkastjes zelf schilderen. Nu hebben HB en ik in ons lange verleden vaak genoeg gesproken over mensen die ‘even’ hun huis opknappen of ‘even’ wat gaan schilderen. Hij is al bijna veertig jaar schilder en zijn hele leven al handig en ik heb een religieus vertrouwen in zijn oordeel. Klussen kost tijd. Veel tijd. Maar het kost vooral geduld. Ik heb dat woord eens opgezocht in Van Dale. Het betekent “het vermogen om rustig af te wachten”. Het is een vaardigheid die op mijn 78e nog eens hoop te bereiken. Neem bijvoorbeeld het schilderen van de keukenkastjes. Wat heb ik daarvan geleerd? Ik weet dat HB en elke ervaren klusser nu hoofdschuddend dit blogje lezen, maar hee, hoe deed jij het de eerste keer met het opzetten van je draadloze netwerk? Zo ben ik me er inmiddels terdege van bewust dat kastgreepjes onderschat handig zijn. Terwijl ik wachtte tussen verflagen peuterde ik deurtjes open aan de onderkant om zo de bovenliggende laatjes te kunnen openen. ‘Even’ koffiezetten (in een keuken die anderen hebben ingericht terwijl het gros van de spullen nog in dozen zit) is er dus niet bij.

Wees altijd fijntjes

Ook moet ik nog wat langer zoeken in de zooi naar het juiste schuurpapier. Even een 120 pakken omdat je geen 240 kan vinden, resulteert in een extra laag verf op de deurtjes zodat je de gemaakte krasjes niet meer ziet. Het schuren was overigens nodig omdat ik in mijn streven naar perfectie even een imperfect vlekje had weggerold. Die handeling dook overduidelijk op in strijklicht en ik wist dat ik dat altijd zou blijven zien (weer een dag langer zonder greepjes). Dit beleid geldt ook voor verfrolletjes. Hoe fijner het rolletje, hoe gladder het eindresultaat. Niet even een zakker wegdeppen met iets anders omdat je rolletje in een andere kleur verf zit of met je nagel een hoekje gladvegen. (Weer een greeploze dag).

Zoek die leesbril

Dit geldt voor de oudere klusser die nog steeds een dagelijkse bril weigert maar wel voor alles met detail de leesbril moet pakken. Schroefjes vastdraaien op gevoel – er vanuit gaand dat je de moeite hebt genomen het juiste bitje te pakken voor de boor – doet veel slechtere dingen voor de bloeddruk dan zes dozen aan de kant schuiven in de hoop dat de bril daar achter ligt. Evenzo kan het zoeken naar een écht schoon doekje heel veel werk besparen, vooral wanneer je net dat ene pakte waar nog pigment in zat van het afnemen van de geschuurde kastjes.

Even bestaat niet

Een kettinkje ophangen aan het badkamerlicht: waar is het haakje dat kettinkje met touwtje verbindt? Een zware doos even over de dorpel schuiven: waar is de lijm om omdat plintje weer vast te zetten? (Nee, MP en ZM, niet in de slaapkamer). Een schilderijtje ophangen in het midden van een koofje: waar is het meetlint? En de klassieker: even het raam openzetten terwijl je over dozen leunt? Eerst dat glas wijn aan de kant. En zo niet, dan een echt schoon doekje pakken om schoon te maken.

6 gedachten over “‘Even’ klussen bestaat niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>